Koska olemme yksityisellä (emme kokonaan omasta valinnastamme) ja meillä on käytössä luovutetut siittiöt niin hoidot maksavat melkoisesti. Kuitenkin tietysti vähemmän kuin esimerkiksi jos käytössä olisi lahjamunasoluhoito. Olen aiemminkin kirjoittanut, ettei meillä ole sellaisia rahoja. Jotain on ASP-tileillä säästössä, mutta ne on tarkoitettu asuntoon emmekä halua niihin rahoihin kajota. Sekin on oma valinta. Säästämisellä menisi 3-4 kuukautta saada tarvittavat rahat kokoon. Jotenkin haluaisi edetä nopeasti ja tehokkaasti. Siksi olemme päätyneet hoitoihin luotolla tai lainalla. Mietinnässä on vielä erivaihtoehtoja. Saisimme joko lainaa ihan omasta pankista tai profiloidun tililuoton hoitopaikasta. Kovasti mietityttää. Laina omasta pankista on kustannuksiltaan suurempi kuin profiloitu tililuotto vaikuttaa. Todennäköisesti tai mahdollisesti profiloidussa tililuotossa on kuitenkin niitä piilokuluja ja kun luin tiliehtoja löysinkin sellaisen piilokulukohdan ja sain laskettua todellisen koron/kulut.  Se on silti halvempaa kuin pankkilaina, mutta mietityttää enemmän. Tätä tilannetta ei olisi jos automme ei olisi aiheuttanut meille parin tonnin laskua alkukesästä. Ne pari tonnia olisi nyt ollut tässä hoitokassassa eikä sitten olisi mitään tarvetta tälle lainalle.

Puhtaiden hoitokulujen ja siittiöiden lisäksi maksettavaksi tulee lääkkeet. Niihin kuluihin olemme varautuneet mielestäni hyvin, vaikka en edes tiedä vielä mitä lääkkeitä tulee käyttöön. Kelan lääkekattoon on vielä jonkin verran matkaa (noin 200 euroa) + kelakorvaamattomat lääkkeet kuten Lugesteronit. Lisäksi olen henkisesti varautumassa palkattomaan sairauslomaan, mutta toivon, ettei sitä tule. Miten muuten on, jos saa hyperin niin onko sekin sitten sitä mahdollisesti palkatonta sairauslomaa? Tämä myös pelottaa, koska jos tämä hoito ei onnistu niin mitä jää käteen? Luottotili ja kustannuksia. Tilanne jossa on mahdoton jatkaa hoitoja niin nopeasti kuin haluaisi. Silloin uusi tauko on jälleen edessä ja se tuntuu lohduttoman surulliselta vaihtoehdolta. Pelottaa ihmisten puheet siitä kuinka ensimmäinen IVF on usein harjoittelua. Harjoittelua? Meillä saattaa olla varaa vain tähän yhteen kertaan. Luen epäuskoisena tarinoita siitä kuinka vasta kolmas IVF auttaa ja vaihtoehtoisesti joillakin tärppää heti ensimmäisestä inseminaatiosta. Ihan ailahtelevaista.

Onko lukijoissa näitä lääkärikeskusten tarjoamien luottojen/tilien käyttäjiä? Onko ollut jotain valitettavaa tai tullut todella yllättäviä kuluja?